zaterdag 27 maart 2010

Adaptatie in Fimmvörðuháls


Hoe extreem moet een mens op den duur nog gaan om eerdere ervaringen te overtreffen? Na mijn uitstap gisteren zal dat nog weinig voorvallen.

Ongeveer een week geleden waren de kranten in IJsland volgeschreven over de pas Fimmvörðuháls tussen twee gletsjers, waar een vulkaanuitbarsting de hele regio dwong tot evacuatie. Na een week lang dolenthousiaste geologen zonder succes te zien proberen om dichterbij te komen, was het gisteren onze beurt, want er werd een wandelpad geopend waar al wie gek genoeg was om op eigen risico naar de vulkaan te trekken zijn ding kon doen. Als eerste uitwisselingsstudenten trokken we met zijn vijven pijnlijk vroeg in de morgen richting Skógafoss, vanwaar een pad liep richting Þórsmörk, dat de voorbije week netjes onderbroken werd aan het einde door verse lavastroom van de vulkaan.

We vertrokken voor Reykjavík wakker werd, en begonnen een prachtige maar heel stevige wandeling. Het landschap volgt de stroming, langs een hele resem fantastische watervallen, om uiteindelijk in de pas tussen de twee gletsjers uit te komen. Snijdende wind die ons om de oren gierde, absolute stilte in een ijzig landschap, en langzaamaan werd het ijs zwarter en zwarter, naarmate we dichter bij onze bestemming kwamen. Occasionele brokjes as en puimsteen veranderden stilaan in een regen van fijne vulkaanuitwerpselen waar je zonder bril niet doorheen kwam. Uiteindelijk bereikten we ons doel, en daar stond middenin pekzwarte heuvels een vulkaan een met niets vergelijkbaar spektakel te geven.


Vanop een naburige heuvel konden we de lavafonteinen van erg dichtbij bekijken, gepaard gaande met een diep gerommel en een warme gloed. Uiteindelijk zijn we afgedaald tot aan de gestolde maar nog steeds gloeiende lavamuur, waar het wel uitkijken was voor brokstukken en hete stenen. Veel IJslanders deden dezelfde uitstap, en iedereen was erg onder de indruk. Een unieke ervaring die ik niet gauw zal vergeten, en waar ik met gemak nog veel meer over kan vertellen.

Onverstelbaar hoeveel zwarte asse en brokstukjes er gisterenavond bij het douchen afkwamen.

5 opmerkingen:

  1. Wow, fantastisch relaas.... We genieten mee!!!

    Gr

    Karin en cie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jij daar allemaal meemaakt !
    Behoorlijk spectaculair en heel mooi !

    En wil je nu toch ook eens achter je cursus gaan zitten ja? (grapke maar toch...)

    Je ouwe en Cie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amai Jan! Cool! We hebben daar op onze vakantie nog overnacht (allez, in de berghut daar in de buurt.) We hadden al gehoord dat er een vulkaanuitbarsting was in IJsland, maar wisten niet dat het daar was! Wij hebben vanuit Skogar de Laugavegur gedaan. Een ongelooflijke aanrader!

    Wim en Sara

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig! Ik hoop dat we zelf ook zoiets mogen zien :)
    En ik kan al niet wachten tot een nieuw relaas!
    Bert

    BeantwoordenVerwijderen